Dispozitiv de avertizare si detectare a cutremurelor. Detector cutremur. Avertizare seismica


avertizare seismica si detectia a cutremurului

Principalele caracteristici ale sistemului de detectie si avertizare a cutremurelor:

- Echipament digital, independent de orice alta sursa, prevazut cu alarma in cazul unui cutremur.
- Are posibilitatea de activare manuala a butonului, pentru transmiterea unui semnal SOS international (un semnal acustic SOS), in cazul prabusirii cladirii datorata unui cutremur.
- Pentru situatiile de forta majora, dispozitivul este echipat cu acumulatori.
- Functie de testare
- Lumini colorate diferit, indicand "Alarma" , "Status OK" si "Baterie slaba" .
- Alarma avertizare cutremur iminent, foarte puternica (85 dB).
- Este prevazut cu un cordon, facand accesibil transportul dispozitivului, asupra unei persoane, in caz de cutremur.

Avertizare cutremur - Dispozitiv

Avertizare cutremur - Principii de propagare cutremur

Etapele unui cutremur si principiile detectarii acestuia:

- Un cutremur are urmatoarea structura :

Unda P - Ajunge prima la destinatie, fiind inofensiva.
Unda S - Ajunge a doua si este distructiva asupra cladirilor.
Unda R - Ajunge a treia, fiind la fel de devastatoare.

- Sistemul monitorizeaza continuu mediul inconjurator, in cautarea undelor P ale unui cutremur.
- Cand sistemul a detectat o unda P (reprezintand avertizarea unui viitor cutremur major), se va declansa alarma optica si sonora.

- Dispozitivul avertizeaza cu 30-60s inainte de producerea unui cutremur, in functie de epicentrul seismic si distanta la care va aflati de acesta, compozitia solului etc.Specificatii tehnice ale echipamentului de avertizare pentru cutremur:

- Afisor: unghi de vedere: 60° ; intensitate: 2500 mcd
- Alarma : 85 dB la un metru distanta
- Dimensiuni: latime: 8,5 cm. ; lungime: 4 cm. ; adancime: 14,5 cm.
- Greutate: 220 gr.
- Material: ABS (material plastic cu durabilitate mare si rezistenta indelungata)
- Consum: 120 mA max.
- Durata acumulator : in cazul unei situatii de urgenta, aprox. 7 zile dupa seism
- Tip acumulator: NiMH ; 4,8V DC ; 950 mAh

Acreditare:

- Sistemele produse de SOS-LIFE N.V., au fost testate in conditii extreme (poza) , de catre National Centre for Research on Earthquake Engineering, fiind reglate, sa declanseze alarma in cazul unui cutremur de peste 5,3° pe scara Richter .
earthquake early warning system testing and acreditation
Configurare personalizata a dispozitivului de avertizare cutremur:

      Dispozitivele SOS-LIFE de avertizare cutremur, sunt configurate (parametrate) special pentru tipologia seismelor din zona Vrancea, Romania. Utilizatorii au posibilitatea de a comanda aparatele, cu nivelul dorit de sensibilitate a detectarii cutremurelor, in functie de riscul seismic al cladirii, in care va fi aplicat dispozitivul. Aceasta parametrare se poate face numai la fabrica producatoare, SOS-LIFE, fiind realizata pe o scala profesionala de evaluare a cutremurelor, echivalenta si raportata la nivelul corespunzator magnitudinii pe scara Richter.
Un cutremur poate fi devastator, daca nu se iau masurile de precautie si protectie anti seismice.
Ex. Daca imobilul este nou si are o structura antiseisimica solida, puteti instala un dispozitiv parametrat sa detecteze numai un cutremur cu magnitudine mai mare de 6,0 - 6,5 grade pe scara Richter. Instalarea dispozitivului optim parametrat, evita emotiile inutile, in cazul unui cutremur care nu poate afecta structura cladirii in care va aflati.

Initiere in seismologie primara si in principiul de functionare al avertizorului seismic SOS-LIFE

Introducere

Cutremurele si activitatea seismica au reprezentat intotdeauna un subiect important. Dezastrele provocate de cutremurele din Turcia, Taiwan si Iran au atras atentia de nenumarate ori. Este evident ca pentru moment noi nu suntem pregatiti sa facem fata magnitudinii unui cutremur. Marea problema o reprezinta undele destructive ale cutremurului ce apar fara o avertizare prealabila. De fapt, situatia de fata este diferita.

Daca sunt analizate in mod corect, cutremurele pot fi detectate inainte ca pamantul sa inceapa sa se miste cu putere. Un obiectiv precis, este de a produce o alarma pentru identifica rapid si la timp undele distructive ale unui cutremur.

SOS-LIFE este o alarma digitala unica, care avertizeaza rapid cutremurele si care poate sa identifice prompt undele care stau la baza fiecarui cutremur. Acest aparat monitorizeaza continuu mediul inconjurator. Cand acesta detecteaza undele precursoare, care se asteapta sa fie urmate de un cutremur puternic, dispozitivul va declansa automat alarma. SOS-LIFE foloseste o combinatie a celor mai recente componente hardware de detectare, cuplate cu cel mai avansat software.

Desi timpul de avertizare variaza pentru fiecare cutremur, depinzand de anumiti factori ( ca de exemplu distanta fata de epicentru, conditiile solului, adancimea la care s-a format cutremurul etc. ), acesta poate ajunge pana la 60 de secunde. Poate parea un timp scurt, dar doar in cateva secunde posesorul ar putea sa-si trezeasca copiii si sa gaseasca un adapost sigur , departe de obiectele ascutite si grele care ar putea sa-i raneasca!

SOS-LIFE poate fi comparat cu un detector de fum. Aparatul detecteaza un pericol care deja s-a ivit, dar timpul poate fi totusi indeajuns pentru a gasi un adapost sigur.

SOS-LIFE este special creat pentru a fi utilizat in case particulare si birouri mici. Aparatul poate fi montat pe perete ( in birou, dormitor si pe scari) si va declansa o puternica alarma auditiva ( 85 dB ) dar si un semnal vizual de culoare rosie .

SOS-LIFE este un sistem testat si acceptat stiintific in multiple tari.

Principiu de functionare al SOS-LIFE


Cand se declanseaza un cutremur, acesta radiaza energie externa in toate directiile. Energia circula prin, si in jurul pamantului in functie de cele 3 tipuri de de unde seismice: primare (P-wave), secundare (S-wave) si unde de suprafata ( Surface-waves). Toate tipurile de cutremure urmeaza acest model. La o anumita distanta de epicentru, mai intai soseste unda P, apoi unda S, ambele avand energie redusa si fiind mai putin amenintatoare. Undele de suprafata ajung ultimele, impreuna cu toate energiile lor distructive. In principal, aceste unde formeaza cutremurul pe care il simtim noi. Aceste informatii, conform carora undele P reprezinta un indicator al oricarui cutremur devastator, sunt folosite de catre dispozitivul SOS-LIFE pentru a crea o alarma sigura, care va semnala aparitia undelor distructive.

Undele P:

Cea mai rapida unda seismica este unda P, care ajunge intotdeauna prima la destinatie. Undele P circula de 1.68 ori mai repede decat undele S si de 2-3 ori mai repede decat undele de suprafata , care circula cu aprox. 3.7 km/s. Astfel, exista o diferenta de o secunda intre undele P si cele de tip S pentru fiecare 8 km parcursi. Undele S circula cu aprox. 4 km/s mai repede decat undele de suprafata, deci la fiecare 4 km distanta de epicentre, se adauga inca o secunda intarziere intre complexul de unde P-S si undele de suprafata.
Mai jos se arata trecerea undelor P prin pamant:

Passage of P-waves through the earth

Unda P poate circula prin roci tari si prin fluide (straturile de apa ale pamantului). Aceasta unda impinge si smulge roca si se misca asa cum undele sonore imping si strapung aerul. Ati auzit vreodata zornaitul ferestrelor in acelasi timp cu zgomotul produs de un tunet? Ferestrele se misca pentru ca undele sonore imping si penetreaza geamul, aproape la fel cum undele P imping si strapung rocile. Desi reprezinta o componenta esentiala a unui cutremur de amploare, de obicei noi nu resimtim aceste unde iar ele nu constituie un pericol.

De foarte multe ori, dupa un cutremur deja s-a produs, oamenii au sustinut ca animalele lor s-au comportat neobisnuit chiar inainte de producerea acestuia. Ei cred ca animalele lor sunt capabile sa prezica un cutremur. De fapt, unele animale pot resimti undele P mai putin periculoase, si pot exprima eventualul pericol printr-un comportament neobisnuit.

SOS-LIFE foloseste senzori si procesoare de semnale digitale care raspund rapid, si in combinatie cu un “software sigur pentru recunoasterea undelor P”, bazat pe date culese in urma variatelor cutremure , identifica imediat undele P si declanseaza alarma. Alarma sistemului SOS-LIFE va porni doar in cazul aparitiei unor amenintari majore de cutremur. Aparatul nu va raspunde la zguduiri obisnuite, cauzate de camioane de mare tonaj, trantirea usilor, zgomotul provocat de copii in timpul jocului etc. Sistemul SOS-LIFE este testat de institute de cercetare a cutremurelor, nationale si independente, din intreaga lume.

Undele S:

Undele secundare pot circula prin straturile solide ale pamantului, dar, spre deosebire de undele P, acestea nu pot traversa straturile fluide. Energia unei unde S circula prin pamant ca urmare a unor vibratii variabile, perpendiculare pe suprafata pamantului. Trecerea acesteia produce fascicole care vibreaza in toate directiile, Nord- Sud si Est- Vest. Viteza acesteia se incadreaza intre cea a undelor P si a undelor de suprafata.
Mai jos se arata propagarea undelor S prin pamant:

Passage of S-waves through the earth's crust


Undele de suprafata:

Undele de suprafata sunt cele mai putin rapide, dar de departe cele mai devastatoare dintre cele trei tipuri de unde seismice. Undele de suprafata circula de-a lungul suprafetei pamantului sub forma a doua tipuri de unde: undele Love ( sunt cele mai rapide unde de suprafata si misca pamantul dintr-o parte in cealalta), si undele Rayleigh (undele R- se misca in jurul pamantului la fel cum un val se unduieste de-a lungul unui lac sau ocean. Pentru ca acestea se unduiesc, pamantul se misca in sus si in jos si dintr-o parte in alta, in aceeasi directie in care se misca unda). Cele mai mari zguduiri resimtite in urma cutremurelor se datoreaza undelor R, care pot fi mai puternice decat restul undelor.
Mai jos puteti observa propagarea undelor Love si Rayleigh prin stratul superior al scoartei terestre:

Passage of Love and Rayleigh waves through earth's crust

Procesul de detectie si verificare al dispozitivelor SOS-LIFE

Conceptia sistemului SOS-LIFE si modul de lucru al acestuia, sunt demonstrate in graficul de mai jos::

Detection and verification process flow chart

Miscarile seismice la care este supus aparatul sunt masurate prompt si exact de un accelerometru de o mare receptivitate si capabil de un raspuns rapid. Informatiile externe produse de accelerometru sunt procesate continuu si filtrate pentru a indeparta zgomotul. In acest timp, este identificata o miscare accelerata ce este etichetata drept o posibila unda P. Algortmii de recunoastere a undelor P cu care e inzestrat aparatul, apreciaza daca ne putem astepta la un potential cutremur devastator. Daca miscarea nu este cea caracteristica unui cutremur, atunci sistemul nu emite o alarma falsa. Acest lucru se intampla datorita preciziei algoritmilor de identificare a undelor P; sistemul de detectare poate filtra zgomote externe( ca de exemplu cele produse de camioanele mari, trantirea usilor etc.). Pe de alta parte, daca este identificata miscarea caracteristica unui cutremur, sistemul de detectare activeaza imediat alarma. Aceasta se poate declansa in mai putin de cateva miimi de secunda dupa ce prezenta undei P este verificata. Toate canalele accelerometrului sunt prelucrate separat iar in timpul procesului de estimare a primei miscari majore accelerate, un al doilea element asteapta deja sa identifice urmatoarea miscare seismica.

Certificate si documente avertizor cutremur

Manual de utilizare a dispozitivului de avertizare cutremur SOS-LIFE Manual de utilizare (User's manual)

SOS-LIFE - Declaratie de Conformitate UE - Original (Engleza) SOS-LIFE - Declaratie de Conformitate UE - Original (Engleza)

Beneficii si Aplicabilitate Detector Cutremur SOS-LIFE
Aflati mai multe despre clienti potentiali, aplicatii, utilitate si avantaje ale dispozitivului de avertizare a cutremurelor.


Lamit Company - Internet prin satelit
© Copyright 2004-2008. Toate drepturile rezervate
Lamit Company Companie Servicii Acoperire Forum Contact English French Italian Espaniol Romanian Russian