Internet prin satelit.


Internet prin satelit

Extinderea si diversificarea tot mai mult a cererii de servicii Internet în România a dus la aparitia unor noi tipuri de oferte. Una dintreacestea este Internetul de banda larga prin satelit. Despre aceasta solutie ne-a vorbit dl. Liviu Mândreanu, General Manager al societatii Lamit Co, despre principalele doua caracteristici care fac aceasta solutie deosebita: independenta de structurile terestre (importanta pentru zonelor izolate) si calitatea deosebita (garantata) a traficului (atât la download, cât mai ales la upload).

 

Net Report: Pentru început, va rog sa ne spuneti de ce este atât de deosebita oferta firmei dvs. fata de alte solutii existente în prezent pe piata româneasca?

Liviu Mândreanu: Ceea ce oferim noi este un serviciu profesional de Internet de banda larga prin satelit destinat acelor persoane sau companii care nu beneficiaza de o acoperire a serviciilor terestre sau de o legatura de banda larga.
Motivul pentru care am decis lansarea acestui serviciu în România îl constituie, în principal, lipsa unei oferte similare din partea operatorilor existenti privind transferul de date de mare debit, în orice locatie din tara. Ne propunem sa fim în România un operator de servicii profesionale alternative de Internet, în masura de a oferi utilizatorilor – persoane fizice sau juridice – conexiuni bidirectionale la preturi foarte accesibile si randament maxim. Este practic prima oferta de acest fel din tara noastra, la modul cum vedem noi lucrurile.

NR: Care este publicul tinta caruia va adresati?

LM: Prin natura serviciilor oferite, avem ca target principal locatiile unde alte tipuri de conexiuni clasice nu au fost implementate înca. Ne adresam în special – dar nu numai – editurilor, complexelor comerciale, societatilor industriale, benzinariilor, hotelurilor, firmelor de dezvoltare a software-ului, în general societatilor defavorizate din punct de vedere al accesului la informatie din cauza unei locatii specifice (izolate). La prima vedere, investitia initiala a utilizatorilor pare un efort financiar considerabil dar, în realitate, investitia se recupereaza în primele luni, prin preturile scazute ale abonamentelor lunare raportate la calitatea serviciilor. Pentru servicii similare ofertele clasice, terestre, sunt cel putin duble ca pret.
Cu dispozitivele „mobile” sau „highly- mobile” ce au autonomie proprie, oferind solutii simple si optime privind transferul de date cu aceeasi calitate si viteza precum solutiile fixe, venim în întâmpinarea necesitatilor televiziunilor, Comisiilor pentru Dezastre, Ministerului Apararii sau oricaror alti clienti pentru care mobilitatea si o legatura de foarte buna calitate sunt criterii esentiale în desfasurarea activitatii.

Internet prin satelit - schema de functionare

NR: Care este componenta unei astfel de solutii?

LM: Partea hardware a sistemului este compusa dintr-un receptor-reflector (parabola), un convertor de semnal (LNC dublu, emisie- receptie), un modem de satelit RCST (un modulator MF-TDMA, un receiver DVB si o interfata de trafic terestru, cuprinse într-un singur dispozitiv hardware foarte compact) si, optional, un gateway/router. Este conceput în conformitate cu tehnologia cea mai recenta si permite latimi de banda reale, garantate si cu trafic nelimitat, de pâna la 2 Mbps upload si 10 Mbps download.
Odata cu includerea unui gateway/router în cadrul sistemului, clientii au avantajul detinerii propriului server si nume de domeniu, implicit al serviciilor de DNS (gazduirea domeniilor), DHCP (alocarea dinamica a IP-urilor), firewall (protectie si validare a traficului, pe baza unei politici de securitate) si altele.
Oferta include si un IP public (suplimentar, optional, pachete de câte 4 IP-uri), precum si alte 5 IP-uri routabile, având posibilitatea conectarii unui numar variabil – între 30 si 100 – de statii, în functie de tipul de abonament ales, deci de necesitatile proprii.
Instalarea sistemului bidirectional se poate face fara a interveni asupra structurii cladirilor, interconectarea putându-se realiza prin reteaua electrica, de telefonie sau TV deja existenta, sau prin WI-FI.
Pentru alte detalii tehnice sau legate de service si instalare, va invit sa vizitati site-ul nostru http://www.lamit.ro.

Roberto Iosupescu, 15 oct 2004

Copyright 2004 Lamit Company - Toate drepturile rezervate.

Lamit Company - Internet prin satelit - Two way Satellite Internet